Maisemamaalauskurssi Väisälänmäki 2021

Kuva: Morten Lund Tiirikainen /Lapinlahden kunta


Maisemamaalaus tutuksi kurssilla käsitellään maisemamaalauksen perusteita ja tutustutaan maisemamaalauksen perusteisiin kuten sommittelu ja luonnostelu. Opetus toteutetaan ulkoilmassa Väisälänmäellä sijaitsevan näköalatornin ja nuotiolaavun tuntumassa, luonnonkauniissa kulttuuri- ja kansallismaisemissa.

Kurssin opettajana toimii Kuopiossa ja Maaningalla asuva taidemaalari Juha Pärnänen. Hän on opiskellut kuvataidetta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa Joensuussa kuvataiteen ja muotoilun koulutusohjelmassa. Pärnänen on käsitellyt taiteessaan useita aiheita, joista maisemamaalaus on yksi merkittävä osa-alue. Realistisissa teoksissa hän on käyttänyt useita eri klassisen maalaustaiteen tekniikoita, joissa aihepiirit koostuvat merimaalauksista, järvi- ja luontokohteista. Pärnänen luonnehtii omaa maalaustyyliään kansallisromanttiseksi. Hän on toiminut oman taiteilijatyöskentelynsä lisäksi kuvataideohjaajana ja kuvataideopettajana eri kuvataideyhdistyksissä ja kansalaisopistoissa Pohjois-Savon alueella alkaen vuodesta 1997. Siilinjärven kuvataideyhdistys valitsi Vuoden taiteilijaksi 2021 Juha Pärnäsen.

Maisemamaalauskurssin johdantona kuullaan Väisälänmäen taidehistoriasta Taidemuseo Eemilissä, jossa lapinlahtelainen kirjailija, FM Minna Kettunen kertoo aiheesta. Hän kirjoittanut siitä muun muassa esikoisteoksessaan Halosen taiteilijasuku (2001), joka oli tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana.

Väisälänmäen vaikutus suomalaiseen taiteeseen on merkittävä ja sen maisema on innoittanut monia taiteilijoita. Eero Järnefelt kävi 1890-luvulla Väisälänmäellä useita kertoja ja maalasi siellä teoksen Isäntä ja rengit (1893), sekä väisälänmäkeläisten kaskeamista kuvaavan Raatajat rahanalaiset eli Kaski (1893), josta Lapinlahden vaakuna on saanut aiheensa. Pekka Halonen puolestaan maalasi siellä useita maisemateoksia ja myös hänen veljensä Antti Halonen käytti maisemaa teoksissaan. 

Kurssi toteutetaan turvallisesti yleiset koronarajoituksen huomioon ottaen.

Aikataulu ja ohjelma la 24.7.2021 sekä kuljetukset

09-00 Bussikuljetus Kuopion torilta. Mahdollisuus nousta kyytiin etukäteen sovitusti matkan varrelta. 

09.30 Siilinjärvi linja-autoasema. 

10.00 Kurssin /tapahtuman avaus, Taidemuseo Eemil Lapinlahti. Johdanto Väisälänmäen taidehistoriaan, Minna Kettunen.

10-30-11.00 Vapaata ohjelmaa, tutustuminen taidenäyttelyyn Taiteilijan tie l Eemil ja Pekka Halosen taidetta. Valtakunnallisesti kiinnostava näyttely on Halosten Museosäätiön 50-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma, joka toteutetaan yhteistyössä Halosenniemen museon ja Pekka Halosen seuran kanssa.

11.00 Lähtö Väisälänmäelle.

11.30-18.00 Väisälänmäki maisemamaalauskurssi, Juha Pärnänen. Kurssin aikana mahdollisuus ruokailuun klo 13.00 - 13.30 Väisälänmäen Karjamaja-kahvilassa, klo 15.00 tauko noin ½ tuntia jolloin mahdollisuus kahviin Karjamajalla ja/tai luontopolkukierrokseen Väisälänmäellä. 

18.00 Matka takaisin Siilinjärven kautta Kuopioon, perillä 19.00. 

Ilmoittautuminen, tarvittavat välineet ja kurssin hinta

Kurssille ilmoittautuminen la. 22.7.2021 mennessä sähköpostilla kulttuuritasken@gmail.com tai puhelimella 040 9365022 /Kusti Tasken, puhelin arkisin klo 10-17. Kurssille otetaan 14 ensimmäiseksi ilmoittautunutta henkilöä. Tiedustelut samoista yhteystiedoista.

Saat ilmoittautumisen yhteydessä tilinumeron osallistumismaksua varten sekä tarkemmat tiedot mitä välineitä tarvitset kurssille.

Kurssin hinta on 58€. Hinta sisältää bussikuljetukset, taideopetuksen Väisälänmäellä, johdannon ja vierailun Taidemuseo Eemilissä.

Järjestäjä

Kulttuuri Tasken
kulttuuritasken@gmail.com
040 9365022
Kuopio 

Yhteistyökumppanit

Taidemaalari Juha Pärnänen
Kirjailija Minna Kettunen /Väärnin pappila
Väisälänmäen kulttuuri- ja luontopolun tuki yhdistys
Taidemuseo Eemil
Lapinlahden kunta
Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu 
Lapinlahti-Seura Ry

Kurssiin liittyvä lehtijuttu Matti ja Liisa 1.7.2021:
Kuvataiteilija Juha Pärnänen - Kansallisromanttinen tyyli kiehtoo

Kurssille myönnetty OLVI-säätiön kulttuurituotantotukea.

- Kurssin osallistujamäärä on täynnä -


Pekka Halosen maisemat Pohjois-Savossa

Video Pekka Halosen maisemat Pohjois-Savossa esittelee taidemaalari Pekka Halosen (1865-1933) Lapinlahdella, Karttulassa ja Nilsiässä maalaamia tauluja sekä maalauspaikkojen nykymaisemia. Video on osa Halosten Museosäätiön 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.