Ajattelin olevani Samurai - Kalervo Palsa paneelikeskustelu

 

Kuva: Särestöniemi-museo/Katri Alatalo


Kuopion kaupunginkirjasto Kokoussali, la 29.4.2023 14:00 - 15:00.- Vapaa pääsy 


Kalervo "Kalle" Palsa (1947-1987) oli yksi maamme mielenkiintoisimmista, lahjakkaimmista ja epäilemättä myös vähätellyimmistä taiteilijoista. Elinaikanaan - ja jossain määrin edelleen - väärin ymmärretty Palsa oli taidemaalari, sarjakuvaentusiasti, kirjoittaja, piirtäjä. Palsan teosten rajuus hätkähdyttää vielä nykyäänkin ja usein katselija erehtyy pitämään teoksia samana asiana kuin tekijäänsä. Tosiasiassa Palsa oli kuitenkin äärettömän ujo, herkkä ja laajasti lukenut mies.


Keskustelutilaisuudessa Palsan ystävä rehtori Maj-Lis Pitkänen, kuvataiteen tohtori Jyrki Siukonen ja taiteilija Veera Kaamos Pitkänen kertovat ja keskustelevat kävijöiden kanssa Kalervo Palsasta ja hänen tekemästään taiteestaan. Maj-Lis Pitkänen näyttää tilaisuudessa myös Palsan kuvaamia diakuvia.


Kuva: Maj-Lis Pitkänen

Maj-Lis Pitkänen on toimittanut kirjat Kalervo Palsan päiväkirjat Merkintöjä vuosilta 1962- 1987, WSOY 1990 (Valtion tiedonjulkistamispalkinnon kunniamaininta), Antaa salaman tulla, minä odotan Kalervo Palsan kirjeitä, Johnny Kniga 2015 ja yhdessä Veera Kaamos Pitkäsen kanssa Ajattelin olevani samurai - Kalervo Palsan matkapäiväkirjat 1986, Kauko Sorjosen säätiö 2020.


Kuva: Jyrki Siukonen

Jyrki Siukonen on kirjoittanut Palsasta kirjat Laulu sieluni autiudesta. Kolme tutkielmaa Kalervo Palsasta, Lapin yliopistokustannus 2009 ja Hämmentävää taidetta. Kalervo Palsan ensimmäiset yksityisnäyttelyt 1969, Getsemania 2012 sekä toimittanut kirjan Kuvia pohjoisen tasavallasta. Mukka, Särestöniemi ja Palsa, Lapin yliopistokustannus 2011.


Kuva: Juha Allan Ekholm

Veera Kaamos Pitkänen on toimittanut yhdessä Maj-Lis Pitkäsen kanssa kirjan Ajattelin olevani samurai - Kalervo Palsan matkapäiväkirjat 1986, Kauko Sorjosen säätiö 2020.

Voit toimittaa etukäteen kysymyksiä keskustelijoille sähköpostilla: kulttuuritasken@gmail.com

Paneelikeskustelu on myös Digital Art Festival Kuopio Toriparkki K3 29.4. - 30.4.2023  oheistapahtuma. Linkki festivaalisivuille:


Tapahtuman järjestäjä ja tiedustelut:
Kulttuuri Tasken
kulttuuritasken@gmail.com
040 9365022 /Kusti Tasken
Kuopio

Yhteistyökumppanit

Linkit
Veera Kaamos Pitkänen