Erkki Pirtola - Videoperspektiivi

 

(Kuva Erkki Pirtola)

Digital Art Festival Kuopio 2023

Toriparkki K3 Kuopio
la. 29.4. 2023 - su. 30.4.2023
10:00 - 20:00 
- Vapaa pääsy-

Erkki Pirtola (18. toukokuuta 1950 Rautalampi – 23. tammikuuta 2016 Helsinki) oli suomalainen kuvataiteilija, kulttuurin moniottelija joka tunnettiin myös kirjoittajana ja televisiotoimittajana sekä taiteen opettajana. Hän muun muassa järjesti 1970-luvulta asti näyttelyitä valtavirrasta sivussa oleville taiteilijoille. Pirtola perusti taiteilijaryhmiä, sekä oman anarkistisen taidekoulun ja toimi videotaiteen pioneerina. Hän oli myös kuratoinut useita näyttelyitä. Moniottelija tunnettiin myös ITE-taiteesta ja työstään ATV-televisiokanavalla. Pirtola on palkittu esimerkiksi kuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 2011.


(Kuva Kulttuuri Tasken)
Erkki Pirtola: Taide ja tajunnan kehitys, kirja, Suomen antroposofinen liitto, 1994.


Eräässä artikkelissaan Pirtola kysyi: entä jos taiteen marginaalit ovatkin keskeistä ja ”taiteeseen” sidottu taide ”marginaalia”. Syksyllä 2023 HAM Helsingin taidemuseo avaa Pirtolan jäämistöstä kootun taidenäyttelyn ja julkaisee yhdessä Parvis -kustantamon kanssa valokuvaaja Veli Granön kirjoittaman ja kokoaman kuvataiteilijan elämänkerran "Erkkilys Pirtomas Suomen taidetta pelastamassa –Erkki Pirtolan värikäs elämä". 

Videoperspektiivi esittelee kuvataiteilijan videotuotantoa eri vuosikymmeniltä, mukana on harvoin esillä olleita abstrakteja videoteoksia, kokeellisia dokumentteja, päiväkirjamaista videokollaasia, henkilökuvia ITE taiteilijoista ja otteita ATV-tuotannosta. Koosteessa nähdään myös muutamia Pirtolan ja taiteilija Pekka Kainulaisen yhteistuotantoja. Avauksena nähdään elokuva Kaaos ja kauneus : vedoksia Pirtolan videosalkusta (1997) elokuva, ohjaaja mediataiteilija ja valokuvataiteilija Aimo Hyvärinen, käsikirjoittajat Aimo Hyvärinen ja Erkki Pirtola. Ohjelmiston pituus on yhteensä 3 t 30 min ja se esitetään non-stoppina festivaalin olohuonekatsomossa molempina päivinä aikavälillä klo 10:00 - 20:00.

Ohjelmiston koostaja: Sampsa Pirtola

 

(Kuva Yle)

Klassinen: John Cage - kuvataiteilija Erkki Pirtola kertoo
Kesällä 1983 Viitasaaren nykymusiikkitapahtumassa kuvataiteilija Pirtola tutustui keksijään ja zen-filosofiin, spontaaniin häirikköön, joka innosti ja yllytti
14 min dokumentti katsotavissa Yle -linkissä


(Kuva Erkki Pirtola, Tomi Paijo /Yle)

Erkki Pirtolan ITE-taiteen ja taide-elämän videotaltioinnit ovat kulttuuriaarre, mutta epäjärjestys on suuri ongelma
Artikkeli Yle -linkkissä

Erkki Pirtola - Videoretrospektiivi on osa Digital Art Festival Kuopio 2023 ohjelmistoa.
Linkki festivaalisivuille:

Erkki Pirtola ja sosiaalinen taideteos, taide joka läpäisee koko yhteiskunnan - blogiartikkeli linkissä

Erkki Pirtola YouTube -kanava

Erkki Pirtola Wikipedia
Tapahtuman järjestäjä ja tiedustelut:
Kulttuuri Tasken
kulttuuritasken@gmail.com
040 9365022 /Kusti Tasken
Kuopio

Yhteistyökumppanit