Erkki Pirtola - Videoperspektiivi

 

(Kuva Erkki Pirtola)

Digital Art Festival Kuopio 2023

Toriparkki K3 Kuopio
la. 29.4. 2023 - su. 30.4.2023
10:00 - 20:00 
- Vapaa pääsy-

Erkki Pirtola (1950 – 2016) oli suomalainen kuvataiteilija, kulttuurin moniottelija joka tunnettiin myös kirjoittajana ja televisiotoimittajana sekä taiteen opettajana. Hän muun muassa järjesti 1970-luvulta asti näyttelyitä valtavirrasta sivussa oleville taiteilijoille. Pirtola perusti taiteilijaryhmiä, sekä oman anarkistisen taidekoulun ja toimi videotaiteen pioneerina. Hän oli myös kuratoinut useita näyttelyitä. Moniottelija tunnettiin myös ITE-taiteesta ja työstään ATV-televisiokanavalla. Pirtola on palkittu esimerkiksi kuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 2011.


(Kuva Kulttuuri Tasken)
Erkki Pirtola: Taide ja tajunnan kehitys, kirja, Suomen antroposofinen liitto, 1994.


Eräässä artikkelissaan Pirtola kysyi: entä jos taiteen marginaalit ovatkin keskeistä ja ”taiteeseen” sidottu taide ”marginaalia”. Syksyllä 2023 HAM Helsingin taidemuseo avaa Pirtolan jäämistöstä kootun taidenäyttelyn ja julkaisee yhdessä Parvis -kustantamon kanssa valokuvaaja Veli Granön kirjoittaman ja kokoaman kuvataiteilijan elämänkerran "Erkkilys Pirtomas Suomen taidetta pelastamassa –Erkki Pirtolan värikäs elämä". 

Erkki Pirtola - Videoperspektiivi esittelee kuvataiteilija Pirtolan (1950 – 2016) videotuotantoa eri vuosikymmeniltä, mukana on harvoin esillä olleita abstrakteja videoteoksia, kokeellisia dokumentteja, päiväkirjamaista videokollaasia, henkilökuvia ITE taiteilijoista ja otteita ATV-tuotannosta. Koosteessa nähdään myös muutamia Pirtolan ja taiteilija Pekka Kainulaisen yhteistuotantoja.  Avauksena nähdään elokuva Kaaos ja kauneus : vedoksia Pirtolan videosalkusta (1997) elokuva, ohjaaja mediataiteilija ja valokuvataiteilija Aimo Hyvärinen, käsikirjoittajat Hyvärinen ja Pirtola. Ohjelmiston pituus on yhteensä 3 t 30 min ja se esitetään non-stoppina festivaalin olohuonekatsomossa molempina päivinä aikavälillä klo 10:00 - 20:00. 

Ohjelmiston koostaja: Sampsa Pirtola

 

(Kuva Yle)
Klassinen: John Cage - kuvataiteilija Erkki Pirtola kertoo
Kesällä 1983 Viitasaaren nykymusiikkitapahtumassa kuvataiteilija Pirtola tutustui keksijään ja zen-filosofiin, spontaaniin häirikköön, joka innosti ja yllytti
14 min dokumentti katsotavissa Yle -linkissä


(Kuva Erkki Pirtola, Tomi Paijo /Yle)
Erkki Pirtolan ITE-taiteen ja taide-elämän videotaltioinnit ovat kulttuuriaarre, mutta epäjärjestys on suuri ongelma
Artikkeli Yle -linkkissä

Erkki Pirtola ja sosiaalinen taideteos, taide joka läpäisee koko yhteiskunnan - blogiartikkeli linkissä
Tapahtuman järjestäjä ja tiedustelut:
Kulttuuri Tasken
kulttuuritasken@gmail.com
040 9365022 /Kusti Tasken
Kuopio
Yhteistyökumppanit
Kuopion kaupunki
Kuvataideseura Arttiimi ry
Erkki Pirtola - Videoretrospektiivi on osa Digital Art Festival Kuopio 2023 ohjelmistoa.
Linkki festivaalisivuille: