Maisemamaalauskurssi Väisälänmäki 8/2023

 

Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset eli Kaski (1893) teos on maalattu Lapinlahden Väisälänmäellä. (Kuva Wikimedia)

La. 26. elokuuta 2023 klo 10:00 Taidemuseo Eemil ja klo 11:00 - 18:00 Väisälänmäki Lapinlahti

Maisemamaalauskurssi toteutetaan ulkoilmassa Lapinlahden Väisälänmäellä sijaitsevan näköalatornin ja nuotiolaavun tuntumassa, luonnonkauniissa kulttuuri- ja kansallismaisemissa.

Väisälänmäen vaikutus suomalaiseen taiteeseen on merkittävä ja sen maisema on innoittanut monia taiteilijoita. Eero Järnefelt kävi 1890-luvulla Väisälänmäellä useita kertoja ja maalasi siellä teoksen Isäntä ja rengit (1893), sekä väisälänmäkeläisten kaskeamista kuvaavan Raatajat rahanalaiset eli Kaski (1893), josta Lapinlahden vaakuna on saanut aiheensa. Pekka Halonen puolestaan maalasi siellä useita maisemateoksia ja myös hänen veljensä Antti Halonen käytti maisemaa teoksissaan. 

Kurssin johdantona tutustutaan Lapinlahden Taidemuseo Eemilissä opas Sirpa Niskasen johdolla Väisälänmäellä tehtyihin maisemamaalauksiin sekä myös Lapinlahdella vaikuttaneiden Halosten taiteilijasuvun taiteilijoiden teoksiin ja taidemuseon näyttelyyn.


Taidemaalari Ulla Remes. (Kuva Ulla Remes)

Maisemamaalauskurssilla kiinnitetään erityistä huomiota maiseman herättämiin tunnetiloihin ja niiden merkitykseen. Opettajana toimii kuopiolainen taidemaalari Ulla Remes. Hän on koloristinen maalari ja monipuolinen nykytaiteilija, jolla on jo yli kahdenkymmenen vuoden ammattilaisura takana Suomessa ja maailmalla. Hänen tuntomerkkinsä ovat vahvat värit, hetkessä kiinni oleva ote ja hyvin vahva emotionaalinen lataus. Usein teoksissa on viitteitä maisemallisuuteen. 

Kurssille on kuljetukset Kuopiosta ja Siilinjärveltä. 
Kurssin hinta on 18€. Hinta sisältää kuljetukset, taideopetuksen Väisälänmäellä, johdannon ja vierailun Taidemuseo Eemilissä. 

Ilmoittautumiset, tiedustelut, kuljetustiedustelut ja tarvittavat välineet
Ilmoittautuminen pe. 25. elokuuta mennessä sähköpostilla
kulttuuritasken@gmail.com tai puhelimella 040 9365022 /Maritta ja Kusti Tasken. 
Kurssille otetaan 14 ensimmäiseksi ilmoittautunutta henkilöä. 
Saat ilmoittautumisen yhteydessä tilinumeron osallistumismaksua varten sekä tarkemmat tiedot mitä välineitä tarvitset kurssille sekä ohjeet varautumiseen mahdolliseen sadesäähän.

Järjestäjä
Kulttuuri Tasken
kulttuuritasken@gmail.com
040 9365022
Kuopio 

Linkit
Ulla Remes
Väisälänmäen kulttuuri- ja luontopolun tuki yhdistys
Taidemuseo Eemil
Lapinlahden kunta
Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu 
Lapinlahti-Seura Ry
Väärnin pappila

Kurssiin liittyvä lehtijuttu Väisälänmäki -aiheesta Matti ja Liisa 1.7.2021:
Kuvataiteilija Juha Pärnänen - Kansallisromanttinen tyyli kiehtoo
Video Pekka Halosen maisemat Pohjois-Savossa esittelee taidemaalari Pekka Halosen (1865-1933) Lapinlahdella, Karttulassa ja Nilsiässä maalaamia tauluja sekä maalauspaikkojen nykymaisemia. Video on osa Halosten Museosäätiön 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kurssille on myönnetty OLVI-säätiön kulttuuriapuraha

- Kurssin osallistujamäärä on täynnä -