Muinaisseuran jatkopyhä Heinävesi

Bassobaritoni Juha Kotilainen [Juha Kotilainen]

Muinaisseuran jatkopyhä - musikaalis-runollinen matka legendojen syntysijoille
Iltaretki joka yhdistää muinaiskulttuuria, musiikkia, runoutta ja tanssia maagiseen luontokokemukseen

Ti 22.8.2023 18:00 - 22:00 Vihtarin Humalniemi, Heinävesi.

Elokuisessa illassa luonnon helmassa esiintyvät bassobaritoni Juha Kotilainen, runoilija Kasper Salonen, muusikot Laura Sovio ja Harri Loiva ja tanssija Tomi Laurikainen, minkä lisäksi luvassa on myös yhteislaulua. Illan muinaiskohteet esittelee Heinäveden Muinaisseura ry:n puheenjohtaja Mikko Keinonen.

Runoilija Kasper Salonen [Kasper Salonen]

Retken kohde on Vihtarin Humalniemi, missä on saman kallioharjanteen eri puolilla kalliomaalaus ja legendaarinen Jumppasen luola.
Humalniemen kalliomaalauksen on löytänyt parikymmentä vuotta sitten Veli Hokka. Maalaus on ajoittamaton, mutta sen kuvio on tuttu suomalaisesta kalliotaiteesta ja myös Lapin noitarummuista. Kalliomaalauksen kohta on valittu sinänsä tarkoin: maalauksen kohdalla on poikkeuksellisen voimakas kaiku. 
Kallioluolasto antaa upean akustiikan ooppera-, musiikki-, tanssi- ja runoteoksille.

Reilun sadan metrin päässä kalliomaalauksesta, kallion toisella puolella on myös luola, jossa on perimätiedon mukaan 1700-luvulla asustanut Jumppanen, Heinäveden viimeinen järvilappalainen. Jumppasen liikkeet on jäljitetty myös kirkonkirjoista ja niiden perusteella hän on siirtynyt Heinävedeltä Inariin.

Jumppanen on pohjoisen tarinaperinteen mukaan ollut väkevä noita. Jumppasen nimi esiintyy jopa savolaisissa kansanrunoissa, sillä ainakin yhdessä metsäsuomalaisilta tallennetussa laulurunossa Kalevalasta tuttu Joukahainen esiintyy nimellä Jumppanen.

Jumppasen luolasta on helppo uskoa, että se on ollut väkevän noidan asuinsija. Luolan pientä suuaukkoa tuskin löytää, jos ei tiedä mistä etsiä, mutta jos siitä uskaltautuu sisään, löytää itsensä kallion sisäisestä kammiosta, joka laajenee eri suuntiin tunnelien verkostoksi.
Luola on myös akustiikaltaan hämmästyttävä, sillä kun luolassa laulaa, koko kallio alkaa resonoida ja ääni kantaa kauas eri suuntiin.


Sijainti
Humalniemi on viitoittamattomien metsäautoteiden päässä, minkä vuoksi retkelle on järjestetty yhteiskuljetus Suomen Linja-autohistoriallisen seuran museobussilla.
Perillä Humalniemessä kalliomaalaus on aivan tien vieressä ja Jumppasen luola noin sadan metrin päässä tiestä. Maasto tien ja luolan välillä on pääosin helppokulkuista. Itse luolaan vievä reitti on haastava, mutta ohjelman seuraaminen ei vaadi luolaan menemistä, vaikka mahdollisuus siihen järjestetään. Kumisaappaat tai retkijalkineet ovat suositeltavat.

Aikataulu
Linja-auto Varkauden keskusliikenneasema klo 17:30 ja Heinäveden tori klo 18:15. Linja-auto pysähtyy sopimuksesta myös Sapussa Enonkosken tien risteyksessä n. klo 18:30. Paluukyyti samaa reittiä.
Kimppakyytejä Valamosta ja Karvion leirintäalueelta Heinäveden torille. Kyyti Valamosta klo 17:45 ja Karviosta klo 18:00. Heinäveden torilta jatko linja-autolla.

Konserttiretken hinta 40€, Heinäveden Muinaisseura ry:n jäsenet 30€, hinta sisältää ohjelman, kuljetuksen sekä kevyen maastoiltapalan.

Tiedustelut, kyytitiedustelut ja ennakkoilmoittautumiset
Järjestäjä
Heinäveden Muinaisseura
muinaisseura@gmail.com
045 7871 3451 /Mikko Keinonen
Liput nettikauppa 
Kumppani /tiedotus
Kulttuuri Tasken
kulttuuritasken@gmail.com
040 936 5022 /Kusti Tasken

Kuljetukset Kuopiosta
Tiedustelut
kulttuuritasken@gmail.com
040 9365022 /Kusti Tasken

Oheisohjelma Pentti Saarikoski -seminaari 8/2023 | Valamon luostari